VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 1, die volgende week bij de leden van de VEB bezorgd wordt, staat een boeiend interview met de topman van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen.

Tot twee keer toe lekte afgelopen jaar namelijk een anonieme brief naar de media waarin de top van ABN Amro de kritiek kreeg niet open te staan voor dialoog met de medewerkers. De leiding zou daarnaast geen visie hebben en de bank zou vleugellam zijn. Ook de focus op duurzaamheid, een speerpunt van topman Kees van Dijkhuizen, werd onder vuur genomen.

Van Dijkhuizen herkent zich er niet in. Hij stelt dat er binnen de bank juist alle ruimte is om mee te praten over de strategie en hoopt dat de anonieme managers dat ook zullen doen in het nieuwe jaar. Veel liever dan over deze ‘smet’ heeft hij het dan ook over de prestaties van ABN Amro. ‘De cijfers zijn gewoon heel goed’, vat hij de situatie samen.

ABN Amro is duidelijk winstgevender geworden. De eerste negen maanden van dit jaar 15 procent meer onderliggende winst dan in 2016. Doelt u op dit soort cijfers?
“Ja, maar kijk ook naar het rendement op het eigen vermogen dat wij maken. Dat was de laatste negen maanden 13 procent. We hebben hiervoor een doelstelling van 10 tot 13 procent, terwijl de Volksbank en Rabobank op 8 procent zitten en ING op 10 tot 12 procent. Wij zijn dus tamelijk ambitieus. We hebben hier ook wel eens discussies over met de president van De Nederlandsche Bank die dan de vraag opwerpt of het niet te hoog is. Ik ben het ermee eens dat als wij een te hoog rendement gaan maken omdat we enge dingen gaan doen dit natuurlijk niet goed is, maar dat doen we niet.”

U legt veel nadruk op verduurzaming. Kunt u nog eens uitleggen waar dat vandaan komt?
“Het is begonnen met commercieel vastgoed. Daarin financieren wij bij elkaar enkele tientallen miljarden. In die sector zijn heel professionele partijen actief die in 2012 en 2013 bij ons kwamen omdat ze hun panden wilden verduurzamen. Wij waren snel bereid dit te financieren want de klant krijgt er een beter pand door en verdient de investering terug via de energierekening. Daarnaast wordt het onderpand meer waard. Dat is natuurlijk ook fijn voor de klant, maar ook voor ons als bank. Toen is vanuit de bank het idee ontstaan dat we dat ook kunnen doen in onze eigen hypotheekportefeuille van 150 miljard euro. Dat is van beneden opgekomen, het is niet door de bestuursvoorzitter opgelegd die zei ‘we gaan groen worden’.”

U herkent zich dus niet in de kritiek van de anonieme briefschrijvers?
“Ik ben twee jaar geleden begonnen als bestuursvoorzitter. Het eerste jaar ben ik met het team bezig geweest, dit jaar hebben we de hernieuwde strategie neergezet. Dat hebben we heel netjes gedaan met van bovenaf eerst het executive committee en daarna twee dagen waarin we met honderd man hebben gesproken en dilemma’s hebben uitgewisseld. Vervolgens hebben we dat nog eens met 450 mensen gedaan, ook twee dagen lang. Al die stappen hebben we geëvalueerd en uit al die evaluaties komt dat 90 tot 95 procent het een geweldige richting vindt die de bank inslaat.”

Lees het volledige interview in de nieuwe Effect, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.




Gerelateerde artikelen